9e symfonie van Beethoven

Zaterdag 25 november voeren het Hanzeorkest, het Overijssels Kamerkoor, Musica Vocalis, Kamerkoor Salland en 4 solisten de 9e symfonie van Beethoven uit in Theater de Spiegel in Zwolle.


Evenementgegevens


Het HanzeOrkest is hét symfonieorkest voor gevorderde amateurmusici in de regio Zwolle. Het bestaat uit beroepsmusici en vergevorderde amateurs. Inmiddels bestaat het orkest 30 jaar en dat willen we vieren met een uitvoering van de 9e Symfonie van Beethoven, de zogenaamde koorsymfonie. Het wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk.

Samen met het Overijsselse Kamerkoor, Musica Vocalis, het Kamerkoor Salland en 4 solisten te weten: Josephine Louise Hoogstad (sopraan), Jessica Starkenburg (alt), Nick van Kuipers (tenor) en Alexander de Jong(bas), belooft het een prachtige uitvoering te worden. Het geheel staat onder leiding van Frank Adams en de koordirigent Eugène van Bohemen.

Beethoven was al geheel doof toen hij deze symfonie componeerde. De première van de Negende in 1824 werd een triomf, de politie moest helpen om het Weense Kärntnertortheater te ontruimen. In deze symfonie wordt het gedicht van Schiller: “An die Freude” verklankt. In dit gedicht zijn alle mensen gelijk en leven in vrede samen. Vanaf 1985 werd de finale van de Negende, zonder tekst, de officiële hymne van de Europese Unie.

Dit volkslied verwoordt de idealen waar Europa voor staat: vrede, vrijheid en solidariteit.

Zwolse theaters – Theater de Spiegel